gdzie kupić czosnek niedźwiedzi

RAWICZ.8log.pl | Strona: 19.html

Temat: czosnek niedzwiedzi-Allium ursinum:_)
Wlasnie w dlugi weekend bylam w Bialowiezy i na wycieczce z p. Gutowskim w
scislym rezerwacie widzialam tego MASY! trudno mi powiedziec, czy ta roslina
jest pod ochrona w ogole czy tylko jako roslina w Puszczy Bialowieskiej, jak
kazda inna tam rosnaca.
Nawet wymyslilam fantastyczny rodzaj pamiatki z podrozy - zamiast glupich
durnostojek w ksztalcie np. zubra, czy dlugopisu w ksztalcie gorala, powinno
sie sprzedawac flance roslin charakterystycznych dla danego miejsca:
dziewiecsil w Gorach Swietokrzyskich, szarotka w Tatrach, czosnek niedzwiedzi w
Bialowiezy itd.
wartosc nie do przecenienia - nikt nie bedzie niszczyl roslin w naturze, skoro
bedzie mogl kupic takowa w gustownym kontenerku, edukacja ekologiczna, element
ryzyka, bo nie wiemy jak sie toto rozwinie. Fantazja!
Bardzo prosze, aby ekspert odpowiedzial jak najszybciej, gdzie mozna dostac
Allium Ursinum!
Pozdrawiam Wszystkich

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,5891573,5891573,czosnek_niedzwiedzi_Allium_ursinum_.html



Temat: Bärlauch?? Co to znaczy po polsku?
Jest to jedna z dzikich odmian czosnku, do kupienia w Polsce jako sucha
przyprawa: /fragment/

Czosnek niedźwiedzi z ekologicznych upraw, 20 gramów
Producent: Sonnentor

Czosnek (Allium) jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora
i szczypiorku. Czosnek niedźwiedzi jest nieco słabszy od zwykłego czosnku.
Przypomina nieco szczypiorek.

Cena: 6.90 zł

vitamarket.pl/sklep/k52-Przyprawy.html
Pozdrawiam.

PS Faktycznie po raz pierwszy spotkalam sie ta roslina/przyprawa w Niemczech.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,516,23245384,23245384,B_rlauch_Co_to_znaczy_po_polsku_.html


Temat: jakie zioła i przyprawy są w waszej kuchni?
Gałka muszk,kwiat muszk. kardamon,badian,trawa
cytrynowa,kumin,kminek,anyż,pieprze,biały,czerwony,czarny,pieprz
syczuański,cynamon,kurkuma.Z tzw ziołowych-
tymianek,oregano,estragon,hyzop,macierzanka,majeranek,mięta,szałwia,r
ozmaryn,kolendra zielona i nasiona,czosnek zwykły i
niedźwiedzi,czosnek chiński,annato.I dużo mieszanek przyprawowych
kupowanych we Wrocławiu w sklepie z przyprawami ,gdzie dostaje
głupawki z nadmiaru tychże.Bez przypraw nie wyobrażam sobie
jedzonka.A może tak przy okazji ,któraś z was wie gdzie mozna kupic
sadzonki czosnku niedźwiedziego?Tylko tego brakuje mi w ogrodzie,bo
resztę rosnących u nas mam.Nawet udaje mi się chodować latem rukolę
i kolendrę.Laur mam w doniczce,podobnie jak rozmaryn.Tylko
estragon/niezbędny do kiszonych ogórków sprawia kłopoty,bo rozpełza
się jak głupi po ogrodzie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,105563690,105563690,jakie_ziola_i_przyprawy_sa_w_waszej_kuchni_.html


Temat: winegre t i mloda kapusta
wlasnie dlatego m. in. tak chetnie kupuje w moim bio samie. w najblizszym normalnym sklepie musze np kupic 2kg siatke cebuli, kiedy potrzebuje 1 -2 szt., przynajmniej 1,5 kg wor ziemniakow, kilo marchewki w worku, badz caly peczek z zielonym, 0,5 kg korzenia pietruszki (jesli w ogole) w zafoliownym plastikowym pojemniku, kapuste, czy seler w calosci itp. potem polowe z tego wyrzucam, bo nie zdaze spozytkowac.
oprocz tego moge w bio samie kupic przerozne gatunki soczewicy niedostepne gdzie indziej (puy, beluga itp) i z kilkadziesiat innych artykulow, ktorych w normalnym, nawet swietnie zaopatrzonym samie nie dostane wcale - syrop z agawy, proszek do pieczenia na bazie kamienia winnego, czysty sok zurawinowy, w sezonie topinambur, dziki czosnek niedzwiedzi, poziomki (w niemczech cholerny rarytas)....
pol chleba sprzedaja u mnie wszedzie. z wielkich nawet 1/4. jeden piekarz u mnie w miescie sprzedaje kilkanascie gatunkow pieczywa w kromkach na wage. duzo sie nie oplaca, bo drogo wychodzi, ale kiedy ma sie ochote na 2-3 kromki jest to fajna sprawa.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,96303131,96303131,winegre_t_i_mloda_kapusta.html


Temat: Czosnek niedzwiedzi
Gość portalu: heidiklum napisał(a):

> Kupilam wczoraj peczek i nie bardzo wiem, jak go przyrzadzic.
> Przede wszystkim: czy trzeba go blanszowac, przed dodaniem, np. do masla, czy
> mozna go jesc na surowo?
> Macie jakies pomysly na te konwaliopodobne liscie:)?????

Mam. Allium usinum, czyli czonek niedzwiedzi jest wspanialym urozmaiceniem w
naszej kuchni, szczegolnie po takiej dlugiej i surowej zimie, ktora nas meczyla
przez tyle miesiecy. Wprawdzie dzisiaj wszysto sie dostaje na okraglo przez
caly rok, ale te warzywa i ziola ze szklarni to nie to samo co zebrane w lesie
i na lakach swieze, pachnace przysmaki. Jednak trzeba bardzo przy zbieraniu
uwazac, bo mozna go rzeczywiscie pomylic z liscmi konwalii, ktorych spozycie
moze sie smiertenie skonczyc!!! Dlatego przed przyrzadzaniem lepiej kazdy lisc
z osobna powachac!

Polecam prawdziwie wiosenna potrawe: “szpinak” z pokrzywy i czosnku
niedzwiedziego.
2/3 mlodych lisci pokrzywy + 1/3 czosnku niedzwiedziego sparzamy,
mielimy/miksujemy jak szpinak (jeszcze mozna przetrzec przez sito).
Robimy beszamel doprawiony muszkatem, sola, pieprzem. Obie masy laczymy.
Podajemy z kleksem smietany doprawionej surowymi, posiekanymi liscmi czosnku
niedzwiedziego, sokiem z cytryny, szczypta cukru i soli.
Pozdrawiam serdecznie,
Saxifraga
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40983092,40983092,Czosnek_niedzwiedzi.html


Temat: Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi
Znalazłam kilka przepisów na necie, ale jeżeli ktoś ma coś wypróbowanego to chętnie skorzystam. Wiem ,że trzy fajne przepisy były w jednym z ostatnich numerów "Sól i pieprz", no niestety nie kupiłam , bo nie myślałam ,że znajdę taką dobrą roślinkę. Jakby ktoś miał to proszę o podanie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,41199057,41199057,Czosnek_niedzwiedzi.html


Temat: swiezy czosnek - do czego?
a moze malince chodzilo o czosnek niedzwiedzi, taki co to mlodziutki jest no i
swiezy par exelence, ino sie sie niefortunnie wyrazila?
powiedz lepiej maialina gdzie ta swierzyzne kupilas to tam pobiegne i tez
kupie, i bedziemy sie razem zastanawiac co zrobic z tym swiezym czosnkiem przy
dobrym bdx na keju nad nasza rzeczka, ahoj

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,43600572,43600572,swiezy_czosnek_do_czego_.html


Temat: Barlauch (czosnek niedzwiedzi) do czego?
Barlauch (czosnek niedzwiedzi) do czego?
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przyprawy i przywoze tego ze swiata od cholery. Z
kazdej podrozy pelna siate
Zima bylam przejazdem w Niemczech i zanabylam duzo przypraw z tej serii
tinyurl.com/6hl45h - zreszta polecam tym, ktorzy moga je kupic, bo sa
niezwykle, aromatyczne i pycha.

Ale moje pytania:
1. czy Barlauch to czosnek niedzwiedzi?
2. do czego sie go uzywa, bo mnie sie zapach tak podoba ze pakuje do
wszystkiego



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,83085460,83085460,Barlauch_czosnek_niedzwiedzi_do_czego_.html


Temat: Gaduj - zgadula?
Prawda z czosnkiem, sam zbieram, ale nigdy nie zbierałem w Ryczynie, jednak
odstręcza mnie myśl, że kilkadziesiąt centymetrów pod ziemią mogą znajdować się
kości ludzkie , więc czosnek niedźwiedzi zbierany w Ryczynie może stanąć w gardle.
Znam inne miejsca, gdzie rośnie czosnek niedźwiedzi, zbieram w wolnych chwilach
już od kilku lat, słyszałem nawet o herbatach z czosnku. W lasach rośnie również
mięta pieprzowa, równie pożyteczne zioło, jak czosnek. Pewnie jeszcze wiele
innych ziół, równie pożytecznych, których wiele jest mi jeszcze obce.
Poprzez historię zainteresowałem się tym działem historii kulinarnej. Mamy
wspaniałą szlachecką tradycję kuchni polskiej, nie tylko szlacheckiej, w
średniowieczu wiedźmy potrafiły przyrządzać niesamowite mikstury pomocne w
lataniu na miotle, przepowiadaniu przyszłości etc.
Nieco szkoda, że tak wiele naturalnych ziół czy owoców zostaje zapomnianych,
poprzez wprowadzaną kuchnię chińską, włoską, pełno jest w
supermarketach frutti di mare, owoców cytrusowych, których świeżość utrzymuje
się dzięki chemii, a gdzie jest czosnek niedźwiedzi do kupienia, rodzime owoce,
równie smaczne, jak pigwa, zapominamy o własnych walorach naszych ziem i lasów .

Pozdrawiam Jasfinks i może jakiś nowy temat o ziołach i owocach leśnych.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24395,90484279,90484279,Gaduj_zgadula_.html


Temat: Pokrzywka
Badanie kału ale w labie, które umie wykryć robaki. Dla przykładu - jedno
dziecko z rodziny miało objawy zarobaczenia, ale w bad. nic nie wychodziło,
dopiero w badaniach u lokalnego weta wyszła glista. To nie była pani polecana na
tym forum

Winko z czosnku :
12 dużych ząbków polskiego czosnku należy rozgnieść, zalać sokiem z 2 cytryn i
1/2 l przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej)
Potrzymać w cieple pod przykryciem (słoik) 24 godziny, dodać 3-4 łyżki stołowe
ciekłego miodu (ja daję syrop cukrowy, bo u nas miód nie przechodzi). Następnie
odcedzić i przechowywać jak wino, najlepiej w ciemnej butelce.
Podaje się po posiłku rano i wieczorem po 1 łyżce stołowej przez kilka tygodni.
Działa wzmacniająco (a jego właściwości przeciwrobacze są jakby wartością dodaną)

A czosnek niedźwiedzi to taka odmiana, która rośnie dziko i jest chroniona, ale
można kupić cebule i sobie zasadzić w ogrodzie, dobrze rośnie w cienistych
miejscach. W moich rodzinnych stronach rośnie na potęgę, całe łany. W Krakowie
nie widziałam żeby był świeży w sprzedaży, suszony można dostać w sklepach
zielarskich, ale nie wiem ile jest wart, nie próbowałam.
Jego największa zaleta jest taka, że nie "pachnie" i nie piecze jak zwykły i
dziecko łatwiej może się przyzwyczaić do smaku czosnku. Moje dzieci chętnie
jedzą go na kanapkach.

W Polsce czosnek niedźwiedzi jest mało popularny, ale np. Niemcy go bardzo cenią.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,77624043,77624043,Pokrzywka.html


Temat: Bärlauch?? Co to znaczy po polsku?
W sklepie ze zdrową żywnością kupiłam "Czosnek niedźwiedzi - herbatka
ekologiczna". A więc tłumaczenie dosłowne, chociaz dziwnie brzmi.
Producent herbatki: Dary Natury
www.DaryNatury.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,516,23245384,23245384,B_rlauch_Co_to_znaczy_po_polsku_.html


Temat: Bärlauch......
nazywa sie po polsku czosnek niedzwiedzi
a czy mozna kupic w polsce nie mam pojecia

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24138117,24138117,B_rlauch_.html


Temat: Czy jest gdzieś polski czosnek?
Zapraszam na stornę o czosnku niedźwiedzim. Gdzie kupić. Jak
uprawiać. Przepisy i wiele innych!
www.czosnek.rox.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,89550333,89550333,Czy_jest_gdzies_polski_czosnek_.html


Temat: Czosnek niedzwiedzi
Czosnek niedzwiedzi
Kupilam wczoraj peczek i nie bardzo wiem, jak go przyrzadzic.
Przede wszystkim: czy trzeba go blanszowac, przed dodaniem, np. do masla, czy
mozna go jesc na surowo?
Macie jakies pomysly na te konwaliopodobne liscie:)?????

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40983092,40983092,Czosnek_niedzwiedzi.html


Temat: Koinfekcje - metody naturalne
candida

Struktura oraz aktywność biologiczna glikozydów steroidowych izolowanych z czosnku niedźwiedziego Allium ursinum L.
Celem pracy była izolacja oraz analiza strukturalna glikozydów steroidowych z części podziemnych czosnku niedźwiedziego Allium ursinum L. Strukturę wyodrębnionych związków ustalono w oparciu o wyniki analiz chromatograficznych oraz 1D- i 2D-NMR, MS i IR. Zidentyfikowano dwa saponozydy steroidowe (tetrasacharyd (25R,S)- spirost-5-en-3β-olu i jego furostanolowy protoglikozyd) oraz glikozyd 3-hydroksy-pregna-5,16-dien-20-onu. Zbadano także aktywność cytotoksyczną in vitro wobec linii komórkowych melanoma B16, sarcoma XC i ludzkich fibroblastów HSF. Saponozyd spirostanolowy posiadał wysoką aktywność cytotoksyczną in vitro wobec komórek nowotworowych (ED50, 1μg/ml), przy niższej aktywności wobec komórek prawidłowych - ludzkich fibroblastów. Protoglikozyd furostanolowy oraz glikozyd pregnadienolowy wykazywały niższą aktywność cytotoksyczną wobec komórek nowotworowych melanoma B16 w porównaniu z saponozydem spirostanolowym. Zbadano także aktywność przeciwdrobnoustrojową in vitro saponozydu spirostanolowego wobec różnych szczepów grzybów i bakterii. Związek wykazywał jedynie słabe działanie hamujące wzrost dermatofitów (Trichophyton mentagrophytes i Microsporum canis) oraz drożdży (Candioda galbrata i Candida parapsilosis). Metodą densytometryczną oznaczono zawartość sapogenin w wyciągach metalonowych z części podziemnych i nadziemnych zabranych w różnych etapach okresu wegetacyjnego rośliny.
Czosnek niedźwiedzi -sadzonki są do kupienia-reszta w sieci.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,85343520,85343520,Koinfekcje_metody_naturalne.html


Temat: uprawa roślin cebulowych w doniczkach
Witam na forum Gazety!
No,no, zima dopiero się zaczęła, a wy już myślami przy wiośnie, hola! jeszcze 4
miesiące!
Tak po prawdzie to kwitnące rośliny cebulowe w doniczkach zaczynają się
pojawiać w kwiaciarniach już w lutym. Do najpopularniejszych należą hiacynty,
narcyzy, tulipany, krokusy, szafirki oraz kosaćce: żyłkowany i Danforda.
Niestety do takiego pędzenia należy kupić cebule jesienią i przez okres zimy
pozostawić w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu zakopane w piasku lub torfie.
Temperatura przez około 10 tygodni nie powinna być wyższa niż 4-5 stopni.
Dopiero, gdy ich liście będą miały kilka centymetrów przenosimy je do
mieszkania i ustawiamy w jak najchłodniejszym miejscu. Tulipany i hiacynty
trzymamy w temperaturze około 18 C a inne gatunki 14-16C. Teraz więc pozostaje
je kupić w kwiaciarni i po prostu posadzić w misach tworząc różnobarwne
kompozycje. Rośliny cebulowe to również niedoceniane ozdoby balkonów i ogrodu!
Co prawda na powitanie wiosny jeszcze za wcześnie, ale w ramach zachęty co
nieco o tych roślinach w ogrodzie na balkonie i w domu.
Wielobarwne kwiaty gatunków cebulowych upiększają ogród w okresie, gdy inne
rośliny zaledwie rozpoczynają wegetację. Zwykle sadzimy je późnym latem, aby w
następnym roku zakwitły na wiosennych rabatach, a latem - gdy już przekwitną i
uschną im liście – wyrzucamy. Spróbujmy jednak nieco inaczej potraktować te
niezwykle ozdobne gatunki - posadzić je w miejscach, gdzie będą się mogły
swobodnie rozwijać, nie utrudniając koszenia trawnika czy przekopywania rabaty.

Pod drzewami i krzewami
To chyba najlepsze miejsce do uprawy gatunków cebulowych. Ponieważ większość
zaczyna wegetację, zanim jeszcze na drzewach i krzewach pojawią się liście,
można je posadzić nawet tam, gdzie latem nie będą rosły żadne inne rośliny.
Cebulowym taka lokalizacja nie przeszkadza. Rozkwitają jako pierwsze, a w
czasie, gdy na krzewach na dobre rozwiną się liście, one zapadają w letni sen.
W tych warunkach doskonale się rozrastają i z każdym rokiem coraz więcej ich
pięknych kwiatów wita wiosnę.
Rośliny cebulowe najlepiej czują się tam, gdzie ziemia jest wilgotna i ciepła,
dobrze nasłoneczniona wiosną, a trawa rzadka lub nie ma jej wcale. Doskonałym
miejscem do ich uprawy jest rabata założona wokół pni drzew; rozwijają się tam
o wiele lepiej niż na trawniku lub rabacie bylinowej. Do uprawy pod drzewami i
krzewami najlepiej nadają się: psiząb liliowy, czosnek niedźwiedzi,
przebiśniegi, krokusy i szafirki, zimowity oraz gatunki bardziej popularne,
takie jak narcyzy, kosaćce cebulowe, hiacynty czy nowe odmiany tulipanów, które
wykopujemy raz na kilka lat.

Wśród roślin okrywowych
Coraz częściej zamiast zakładać trawnik, wiele miejsc, szczególne na obrzeżach
ogrodu, obsadzamy bylinami okrywowymi. Zwykle są to gatunki zimozielone i
właśnie pomiędzy nimi możemy posadzić rośliny cebulowe. Wiosną wyglądają
niezwykle pięknie na tle zielonego kożucha z barwinka, bluszczyka kurdybanka
czy głowienki. Wiele gatunków pod kołderką z bylin znacznie lepiej znosi zimowe
mrozy. Nawet te wrażliwe, jak eryfronium, doskonale zimują w takich warunkach.

Wokół trawnika i rabaty
W trawie można posadzić większość gatunków cebulowych. Jeśli jednak chcemy, by
przetrwały do następnej wiosny, miejsca, w których rosną, kosimy dopiero wtedy,
gdy roślinom uschną liście. Dlatego też polecanym miejscem ich uprawy są
obrzeża trawników, ogrodów skalnych oraz rabat bylinowych. W trawie najlepiej
czują się cebulice, hiacynty, narcyzy, tulipany botaniczne. Tam gdzie rosną
zimowity, nie powinniśmy kosić trawy aż do czasu ich kwitnienia, czyli do
jesieni.

W pojemnikach
Ten rodzaj uprawy na dobre zadomowił się w wielu krajach, jednak u nas jest
ciągle rzadko stosowany. A przecież rośliny cebulowe to wymarzone kwiaty do
kompozycji w pojemnikach, zarówno na balkony czy tarasy, jak i w patio. Ich
sadzenie jest bardzo proste, a wiele gatunków może nawet zimować w pojemnikach,
jeśli je odpowiednio zabezpieczymy przed zimnem. Jeżeli uda nam się dobrać
pojemnik podkreślający urodę rosnących w nim roślin, efekt może być znacznie
lepszy niż wówczas, gdy posadzimy je na rabacie. Wiele gatunków o małych
cebulach możemy też użyć do dekoracji skrzynek balkonowych.

ABC sadzenia
Aby jak najdłużej cieszyć się kwiatami gatunków cebulowych i co roku mieć ich
więcej, gleba do uprawy roślin powinna być `żyzna i przepuszczalna. Warto więc
zadać sobie trochę trudu i przed posadzeniem cebul dokładnie ją przekopać,
odchwaścić i wymieszać z żyznym podłożem ogrodniczym.
Większość roślin kwitnących wiosną sadzi się od końca sierpnia do początku
października, tak aby cebule zdążyły podrosnąć i zakorzenić się jeszcze przed
zimą. W sklepie wybieramy takie, które są twarde, gładkie, bez pleśni i plam na
łuskach. Sprawdzamy również, czy są w stanie spoczynku, tzn. bez wyrośniętych
liści i korzeni.
Głębokość sadzenia powinna równać się trzykrotnej średnicy cebuli. Po
posadzeniu rośliny podlewamy, co sprzyja ich ukorzenianiu się. Kiedy wystąpią
pierwsze mrozy, rabatę przykrywamy torfem albo korą. Jednak gdy rosną one wśród
bylin okrywowych nie wymagają – jak już wspomniałem – żadnego okrywania.
Jeszcze o tulipanach
Kiedyś ich cebule sadzono jesienią i wykopywano po przekwitnięciu. Przez kilka
sezonów w jednym miejscu mogły rosnąć tylko tzw. tulipany botaniczne, polecane
do tworzenia wieloletnich kompozycji. Obecnie w sprzedaży pojawiły się również
nowe odmiany, które mogą przebywać w gruncie nawet parę lat, bez kłopotliwego
wykopywania.
Pozdrowienia,
Jerzy Woźniak

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,4164562,4164562,uprawa_roslin_cebulowych_w_doniczkach.html