gdzie kupić peklosól

RAWICZ.8log.pl | Strona: 19.html

Temat: Sól peklowa - data przydatności

Witaj.

Sól jak wiadomo jest "wieczna", problem jest z nitrytem połączonym z solą.
Zaszkodzić nie może ale jeśli się ulotni Twoja peklosól starci swoje właściwości.
Dopóki peklosól nie zrobi się lekko żółta dopóty jest dobra.t
rzymaj ją szczelnie zamkniętą bez dostępu wilgoci a posłuży Ci bardzo długo.


W tamtym roku malowałem farbą z przekroczonym terminem ważności o 5 lat, nic się do tej pory nie dzieje. Uważam iż z terminami ważności różnych produktów jest tak iż w niektórych wypadkach producenci nie są zainteresowani podawaniem faktycznej daty ważności. Co zrobi nadgorliwiec, który w przypadku stwierdzenia że wyżej cytowana farba straciła termin ważności pół roku temu do kosza trzeba kupić nową.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4130



Temat: Jak peklowac na mokro ???
A no teraz wiem juz duzo wiecej niz na poczatku wiec warto pytac
Kupilem kiedys peklosol i na opakowaniu pisze
cytat
Solanka zalewowa do wedzonek
Odwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od 1 do 2 tygodni.

dziekuje za udzielenie odpowiedzi na moje pytania
pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: Sól peklowa Prymat
Dzisiaj byłem w sklepie mięsnym i zobaczyłem peklosól w opakowaniach 1kg po 3.20 zl. Można się cieszyć że sklepy mięsne starają się mieć ten asortyment .Cena dyktowana jest wielkością opakowania Czym mniejsze tym droższe wiadomo robocizna materiały ,maszyny do konfekcji itd. W powiecie ostrołęckim w miejscowościach gdzie odbywają się tygodniowe targi kupimy wszystko co jest potrzebne do produkcji również peklosól w cenie 20zl za 25 kg. Ale gdy chcemy kupić 1kg to płacimy już 1,50 zł ma popakowane w woreczki foliowe Myślę że tak samo jest w całej Polsce. Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4636


Temat: peklosól
Witajcie Koledzy i Koleżanki
Mam pytanie :
Kupiłem na ostatnim zlocie peklosól ,na której jest data ważności do 10.2008r.
Czy peklosól może się przeterminować czy raczej nie ?
Odpiszcie ,bo właśnie mam zamiar jej użyć .

Poza tym pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3365


Temat: pomocy
No i moi Drodzy jestem po pierwszych zakupach

Kupiłem dzisiaj:
1. Peklosól czy jak sie to tam nazywa,
2. Siatkę do wędzenia szynek,
3. Pół kilograma takich kuleczek jałowca (wyczytalem to w kilku postach ze mozna na koniec do wedzenia dodać) - te poł kilo mam nadzieje ze na pierwszy raz wystarczy
4. Worek łupek z olchy - podobno na tyle suchych, że można od razu wędzić

W tej mojej hurtowni, gdzie się zaopatrywalem jest dosłownie wszytsko. Wiec jeżeli waszym zdaniem cos mi się jeszcze przyda to proszę o podpowiedzi.

Wieczorkiem jade po mięcho :) byczo

Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: zdrowa żywność
Rozpoczęcie stażu "czeladnika zadymiarza"spowodowały wszelkie dodatki mięsa w mięsie jakie mogę kupić już przetworzone w sklepie pod postacią gotowych wyrobów.Śledząc forum natknąłem się na informację o peklosoli i zawartym w niej azotynie sodu.Sodu który poddany wysokiej temperaturze działa szkodliwie na nasz organizm.Czy muszę stosować peklosól w każdym przypadku?Wszak chcę otrzymać produkt "w miarę"zdrowy i smaczny a nie namiastkę tego samego kupionego w sklepie.Jak radzili sobie z tym nasi dziadowie?Nie mogę zapomnieć smaku z przed 40-tu lat nawet najzwyklejszego sadła.Sadła leżącego u babci na murowanym piecu na tzw."śwince" do lata i czasu żniw.A jak wiadomo "bili świnię"raz w roku na Boże Narodzenie i to nie zawsze.Dokąd nas zaprowadzi manipulowaniew genach i wszechwladny postęp?
Aaa.Rozgadałem się-pozdrawiam.Józef
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1739


Temat: zdrowa żywność

Rozpoczęcie stażu "czeladnika zadymiarza"spowodowały wszelkie dodatki mięsa w mięsie jakie mogę kupić już przetworzone w sklepie pod postacią gotowych wyrobów.Śledząc forum natknąłem się na informację o peklosoli i zawartym w niej azotynie sodu.Sodu który poddany wysokiej temperaturze działa szkodliwie na nasz organizm.Czy muszę stosować peklosól w każdym przypadku? Nie, nie musisz dodawać peklosól w każdym przypadku, a możesz dodawać tylko sól - efekt peklowania uzyskasz ten sam, jedynie kolor wyrobów będzie jasny w środku, dla zachowania właśnie koloru różowego szynek, kiełbas i innych produktów dodajemy właśnie peklosól i nic na to nie poradzimy.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1739


Temat: problem z zalewą peklującą

Na Kurpiach peklosól można kupić w niektórych sklepach mięsnych. Mam cały worek z chęcią część odstąpię , zapraszam. Pozdrawiam



Dziękuję za zaproszenie , jeżeli w naszych okolicach nic nie znajdę , to przy okazji następnego wędzenia - a myślę,że nie będę musiał długo czekać - chętnie skorzystam z zaproszenia.
Pozdrowienia
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: Zalewa do peklowania mokrego z białym pieprzem?
Witam,

Bardzo proszę o szybką radę!

Mianowicie wszedłem w posiadanie równo 1 kg schabu. Mam zamiar po upeklowaniu go na mokro, sparzyć w garnku (wędzarnia będzie dopiero na wiosnę )
Nastawiłem wczoraj zalewę do peklowania wg. Tabeli Dziadka na 6 dni:
- 54g soli (60/40 peklosól /sól kłodawska) na 400ml wody
- z 400 ml odlałem ok 100 ml i zagotowałem krótko: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz ok 1/4 łyżeczki pierzu białego mielonego

To wszystko wymieszałem, włożyłem mięso, docisnąłem tależykiem i do lodówki w której mam 4 st celcjusza.

Moje pytanie dotyczy głównie pieprzu białego właśnie:
- czy może być biały?
- czy może być mielony?
- czy nie za dużo? zalewa peklująca ma leciutko mleczny kolor od pieprzu! Czy może tak zostać?

Dodatkowo chciałem spytać:
- czy pozostałych przypraw nie za dużo?
-nie wykonałem nastrzyku (grubość schabu ok 6-7 cm w najgrubszym miejscu), czy może zostać bez nastrzyku? (strzykawkę, którą kupiłem wczoraj w aptece okazała się za duża do igły, którą zakupiłem ciut wcześniej)

Przepraszam za taki grad pytań ale to moje pierwsze mokre peklowanie w życiu i trochę się obawiam!

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Grzegorz
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5067


Temat: Jak zastapic saletre?

czy jest jakis sposob zastapic saletre
Saletra to pod względem chemicznym azotan potasu lub sodu NaNO3 lub KNO3
Peklosól to sól kuchenna + azotyn sodu NaNO2 , a może związki te można kupić w jakimś sklepie chemicznym jako odczynnik chemiczny, czyli stosowanyw labolatorium.
W latach osiemdziesiątych Azotyn sodu mozna było nabyć w sklepie z odczynnikami chemicznymi, teraz niestety juz nie.
Na 1 kg peklosoli daje się 4-6 gram azotynu sodu i 994 gramy soli kuchennej.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=846


Temat: Peklowanie
artur6107
bo66

Raczej na 100 % nie kupisz nitrytu w sklepie.
Połowa małej łyżeczki zabija konia ale wyłącznie w stanie suchym.Po rozpuszczeniu nitrytu w wodzie traci on swoje właściwości mocnej trucizny.

Czysty Nitryt jest żółty a po zwilżeniu wodą ciemno żółty.
Peklosól czyli sól+nitryt w wyglądzie przypomina zwykłą sól.
Można łatwo poznać czy mamy do czynienia z sola czy peklosolą, wystarczy spryskać/nawilżyć peklosól wodą a po pewnym czasie zrobi się lekko żółta a zwykła czysta sól pozostanie biała.
Nie wiem jak zachowuje się saletra w kontakcie z wilgocią ale zapewne tak samo jak peklosól.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: peklosól w UK czy to bedzie to ???
Witam szukam peklosoli w UK znalazlem cos takiego czy to bedzie to
http://www.sausagemaking....00_grammes.html
lub
http://www.sausagemaking....uring_Salt.html
A moze ktos wie gdzie moge to kupic w UK
Dzieki Robert
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4610


Temat: WAŻNE!!! Baza sklepów i bazarów z art. masarskimi w Polsce
Przyłączam się do prośby Maxella.
Niestety ,w Szczecinie nie znam takiego miejsca ,gdzie mogłabym kupić osłonki ,peklosól i inne dobrodziejstwa w jednym miejscu.
Mięsko też kupuję w Makro..lub w hurtowni mięsa i wędlin 'Madar" na ul.Cukrowej.Niestety "Madar" nie jest najlepiej zaopatrzonyw swieże mięsko ,większą wagę właściciele kładą na wyroby gotowe,konfekcjonowane ..Jedynie dobry jest tam schabik.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=868


Temat: WAŻNE!!! Baza sklepów i bazarów z art. masarskimi w Polsce
A - jelita
B - peklosól
C - siatka do wędzonek
Gdynia Chylonia targowisko koło SKM (te o którym pisała kol. Kaszubka ) stoisko 29a
Reda, ulica Gdańska 30 (pawilon koło Biedronki) sklep "Mięso-wędliny" - ciekawy asortyment mniej popularnych rodzajów miesa i podrobów.
W obu punktach można kupić półtusze
pozdrawiam jałek
ps. szukam hurtowni masarskiej na trasie Gdańsk Oliwa Wejherowo
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=868


Temat: PEKLOSÓL

Jutro jest rynek w Ostrołęce i można kupić peklosól w cenie 25 kg za 20żł -zapraszam
My jako hurtownia sprzedajemy taki 25kg worek za niecałe 19zł, tak więc cena 20zł/worek jest bardzo dobra.
Wnuczek - 2zł za 1kg to już bandyctwo, poszukaj innego źródła, albo spróbuj się potargować, bo to wychodzi 250% przebitka
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1510


Temat: Co gdzie kupić??
Jak obiecałem tak zrobiłem. Byłem w "Kabanie". Dojazd dla osoby poruszającej się MPK tak jak ja nieciekawy. Autobus 179 i 164 przystanek Zajezdnia Wola stamtąd tylko jakieś 50m. Ceny na jedne rzeczy naprawdę niskie na inne normalne:
Przędza biała 0.1kg-3 zł
Peklosól 1kg-2 zł
Termometr drewniany 11 zł, były też elektroniczne z sondą, ale to na pewno nie teraz jakieś 180 zł
Lejek plastikowy 6 zł
Przyprawy mają tanio lecz jest minus najmniejsza paczka 0.5 kg
kupiłem
Majeranek 0.5 kg-9.74zł
Papryka słodka 0.5 kg-9.00zł

Po mniejsze paczki radze udać się do miłej pani na Tomexie

U której kupiłem jelita 20m-10 zł
i osłonki sztuczne 10m-5 zł

Pierwszy mój wyrób kiełbasa biała właśnie się parzy szkoda, że nie miałem jak udokumentować jej powstawania Reszta mięska się pekluje na konserwy, bo uzmysłowiłem sobie że tyle tego już zrobiłem, że nie zjem, a szykuje się wyjazd


Jeszcze jedno w Tesco są takie pudełka na kawę z nierdzewki w cenie 4 zł zakupiłem 2 czekają na przeistoczenie się w szynkowary
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=848


Temat: art o różnicach w peklowaniu saletrą i peklosolą
Ja myślę że to dotyczy tylko peklowania wędzonek, ponieważ przy kiełbasach cykl peklowania jest krótki i nie ma tak to wielkiego znaczenia Nalepszym wyjsciem jest założenie nowego tematu ,,Peklowanie wędzonek mieszanką peklującą azotynową ,,Peklosól ''z wstępnym komentarzem i przeniesienie do niego tylko tych receptur gdzie solankę sporzadza się z peklosoli. Stare normy pozostawmy jak są bo to niestety chyba bedzie już historia bo nie długo być może nie będziemy mogli kupić saletry i problem sam się zakończy. Temat jest dość ciężki bo praktycznie nie ma materialów .Spróbóję cos napisać z dostępnych materiałów peklowania przemyslowego gdy odrzuci się te niechciane dodatki i uprości proces masowania do realnych warunkow domowych będzie można napisać szkielet skladu solanki i dalszy proces a gdy każdy dołoży do tego swoje doświadczenia służyło będzie kazdemu. Szczepan w tym temacie może dużo pomóc bo on już dawno to przerabia.Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=691


Temat: art o różnicach w peklowaniu saletrą i peklosolą

Własnie, kupiłem saletrę, porcję co najmniej na kilka lat i pytanie : jak długo można przechowywać saletrę i jak przechowywać ?

Czy "nowe" czyli peklosól musi być gorsze czy to tylko taka dziwna cecha że obawiamy się jakiegoś podstępu.Skoro ktoś ( mam nadzieje mądrzejszy ) zakazuje stosowanie saletry jako środek bardziej szkodliwy chemicznie od peklosoli a przy okazji zapewnia nam bezpieczeństwo że jedynym objawem przedawkowania peklosoli będzie słony wyrób, to może warto trzymać sie tych unowocześnien.


wdw kupiłeś spory zapas saletry i zamiast się cieszyć masz kłopot.Chcesz to przechować przez parę lat to jaką masz pewność że to coś po tym czasie będzie zdatne do spożycia ?.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=691


Temat: Zadymiacze w Niemczech??
No witam rowniez serdecznie

Sol? Wszelkie potrzebne drobiazgi - siatki, oslonki itp?


To wszystko wyrwiesz praktycznie w kazdej Metzgerei, Ja oslonki kupuje najczescie w REWE a jak nie maja to zamawiam. A sol (peklosol) dostaniesz gratis jak kupisz cos w masarni . Mfg Heit
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3826


Temat: Zadymiacze w Niemczech??
Witam!
ja kupuje mieso w Zerlegebetrieb, plusem jest cena, swiezosc, no i wybieram sobie co mi pasuje np. mieso produkcyjne (na kielbasy). Kupilem kiedys polowke swini od gospodarza, cena nie byla wygorowana, w sklepie kosztowalo 1 kg. 2euro a u gospodarza 2,5 euro. Jelita kupuje na ebay, peklosol przywoze z Polski, przyprawy zamawiam w firmie http://www.kahler-berlin.de/ wszystko jedno ile sie zamowi przesylka wynosi 3,5 euro.
Pozdrawiam Yogi
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3826


Temat: Witam!
Dzięki za miłe przyjęcie! Z lektury forum widzę, że można tu liczyć na wyrozumiałość i prawdziwie szczere dobre rady praktyków.
Przygotowuję się do prac masarskich, ale na razie jest to kompletowanie sitek do maszynki, mam już jelita, siatkę i peklosól, znalazlem adres, gdzie kupię szarpak i sitko o oczkach 10. Myślę o zrobieniu szynkowaru. Ale wędzarnię zacznę budować dopiero wiosną, bo na działkę mam daleko. Teraz tylko dokładnie zaplanuję i zdecyduję co chcę uzyskać. Swoje pytania już wypisałem w temacie sprzęt- grilo wędzarka, jest nas tam kilku niedoświadczonych z masą pytań.
Pozdrawiam -Zygmunt
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Witam!
Witaj Sokoz - jesteśmy poniekąd sąsiadami. Ja z Warszawy i Ty z Warszawy.
Jeśli chcesz budować wędzarnię i chcesz dołaczyć do Naszej braci to informuję że wędzę na swojej działce w najbliższą niedzielę kiełbasę.
Mieszkam na Chomiczówce a działkę mam o rzut beretem czyli: Mościska/Klaudyn
w pobliżu dawnego wysypiska śmieci i Mazowieckiej Rozlewni Paliw.
W temacie budowy wędzarni i szynkowarów mogę coś doradzić bo już te tematy mam za sobą...........a sitka i akcesoria do maszynki tez wiem gdzie kupić. Nie mówiąc już o innych potrzebach masarzy. Właśnie wczoraj zaopatrywałem sie z Tomkiem Wójtom`em we flaczki do kiełbas, osłonki i peklosól w hurtowni w Nadarzynie.
Jakby co to cos doradzę. Tez kiedys zaczynałem od tego forum............
Meila do mnie masz poniżej.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: [Niemcy] Schinkenspeck-przepis na rarytas
Cześć.
Kilka stron temu w tym temacie była dyskusja na temat soli peklującej.
Ja mam taką zagadkę.
Mianowicie kupiłem u Mira produkt o nazwie mieszanka peklująca (skład sól spożywcza niejodowana, azotyn sodu 0,6%) i zastanawiam się czy mieszanka peklująca to to samo co peklosól? Wg mnie tak bo doszukałem że peklosól zawiera 0,6% azotynu ale chcę się upewnić bo mogą być jakieś różnice w nazewnictwie.

Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3212


Temat: Peklowanie - kilka uwag dla początkujących
Dziękuję Wam za rady, ale podpowiedzcie mi gdzie w Warszawie można kupić peklosól, oczywiście nie w hutroiwych ilościach.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740